Schone handen?!

We horen het al maanden; “ Zorg voor schone handen! Was regelmatig je handen met zeep!” De flesjes handgel vlogen vroeg in Maart al als zoete broodjes over de toonbank. Heel handig om even snel je handen schoon te maken zonder dat je water hoeft te gebruiken. De inmiddels al schrale huid van je handen is er minder blij mee, maar ach, beter dan het coronavirus toch?
Ik zie ze overal om me heen. In sommige winkels staan winkeliers al bij de ingang bewapend met mondkapje en plastic handschoenen met de loop van een desinfectiepomp op mijn handen gericht. Alles om de winkelende handjes coronavrij te maken. Goed initiatief bij een gebrek aan water en zeep hoor, maar werkt dit eigenlijk wel??

Om hier een antwoord op te vinden is het belangrijk eerst goed te begrijpen wat een virus eigenlijk is. Een virus is een piepklein deeltje dat we niet met een blote oog kunnen zien. Het is geen micro- organisme dus het leeft niet, heeft het ook nooit gedaan en kan dus ook niet dood gaan. Een anti- bacteriële handgel doodt de bacteriën op je hand en een virus blijft nog even lekker rond dobberen in die vloeistof. 
Een virus op zichzelf kan op die hand dus eigenlijk niks, daar heeft het een gastcellen voor nodig.
Zodra het virus via bijvoorbeeld jouw hand het lichaam binnen gaat, dringt het een gezonde cel binnen waarna hij de functie overneemt. Nu is het de beurt aan ons immuunsysteem…..

Wat zorgt er dan wel voor dat een virus uitgeschakeld wordt voordat het zich in onze goede celletjes gaat nestelen? Op de eerste plaats toch even terug naar het wassen van de handen! Precies volgens protocol. Het stromende water is belangrijk om de virusdeeltjes van de handen te spoelen en uit te zwaaien richting het gootsteenputje. En die anti- bacteriële spulletjes dan? Is dat dan allemaal onzin? Wat kan die vervelende indringer dan wel onschadelijk maken?

Alcohol (en daar bedoelen we natuurlijk niet de alcohol in een drankje mee) kan het eiwit in een virusdeeltje kapot maken. Hierdoor kan het geen schade meer aanbrengen aan onze cellen. Alcohol is prima geschikt voor het reinigen van gladde oppervlakten zoals deurklinken of onze behandelbanken. Echter is er nog weinig onderzoek gedaan of alcohol ook daadwerkelijk middels een gel onze handen helemaal COVID-19 vrij kan krijgen.

Dus onzin? Niet helemaal. Handen wassen met zeep blijft met stip bovenaan staan. Wanneer het onmogelijk is om je handen te wassen is een desinfecterende gel een goed alternatief, maar zorg ervoor dat er alcohol in zit!

Wij vragen je daarom om je handen voor de behandeling goed te wassen met water en zeep!

Alvast hartelijk bedankt!

Team FysioWaalre

× Kunnen we je helpen?